maandag 8 december 2014

De nijvere mier op de Rode Loper


De Rode Loper is een project van het Textiel Festival 2015 waarin 5 landelijke textielverenigingen samenwerken met Leidse kunstenaars.De nijvere mier 
Door de organisatie van het Textiel Festival ben ik gekoppeld aan merklappen vereniging MERKWAARDIG, vereniging liefhebbers merklappen. De vraag was om een kunstwerk te vervaardigen waarin ik de resultaten van een zelfverzonnen borduuropdracht aan alle leden van MERKWAARDIG  en iedereen die mee wil doen verwerk. Dat zijn heel veel bordurende handen waarmee ik aan de slag ben gegaan! Ik heb besloten om een mierenhoop te maken.
 Grasduinend op internet en lezend in boeken ontdek ik veel dingen over de mier. Een bijzonder insect, waar ik me dan ook graag in verdiep. Als kunstenaar ga ik vaker een proces in waarvan ik de uitkomst op voorhand niet ken, maar deze keer is het wel erg spannend. Ik wil zoveel mogelijk geborduurde mieren verzamelen om er een volk in de vorm van een mierenhoop van te maken. Dit volk zal een eigen structuur hebben die ik pas kan bepalen op het moment dat ik weet hoe ze eruit zien en hoeveel mieren ik tot mijn beschikking heb. 

Leuk om te doen en gelukkig blijken er in de natuur mierenvolken voor te komen die bestaan uit enkele tot miljoenen mieren. Met alle aantallen daartussen kan ik dus uit de voeten.

 


Wikipedia opent met de zin: “Mieren komen overal ter wereld voor en zijn daarmee een van de succesvolste diergroepen.” Wil de mierenhoop tijdens het Festival in de Pieterskerk een succesvolle diergroep worden dan is het toch belangrijk dat het er veel zijn, allemaal uniek en met een fraaie samenhang. De eerste mieren zijn binnen en ik zie al iets ontstaan. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar het eindresultaat kijken in de Pieterskerk in Leiden tijdens het Textiel Festival 2015. Als uw handen jeuken om ook een mier te borduren…dat kan! 
 
Het zijn speldenkussentjes van 9 x 14 cm waarop naar eigen fantasie en mier geborduurd kan worden. 
Graag een stukje band met uw naam halverwege het speldenkussen bevestigen.

Leden van MERKWAARDIG kunnen hun speldenkussen inleveren op de ontmoetingsdag op 31 januari. Het speldenkussen kan ook tot 31 januari opgestuurd worden naar Resi van der Ploeg, Haagweg 4B11, 2311 AA Leiden.

Groet Resi van der Ploeg


 Meer lezen over het Textiel Festival 2015 www.textielfestival.nl

1 opmerking:

  1. Mooie kleine kunstwerkjes dit tot iets groots gaan uitgroeien.

    BeantwoordenVerwijderen