maandag 22 september 2014

Heden en Verleden

Workshops
Deze week starten de workshops in museum Volkenkunde en Japanmuseum Sieboldhuis. Quilters, wevers, borduurders en kantklossers laten zich inspireren door de collectie van deze musea. In museum Volkenkunde begeleidt Marjoke Staal de groep en in Japan Museum Sieboldhuis Marijke Schurink. De nieuw ontstane werkstukken naar aanleiding van deze collecties zijn in beide musea te zien in de periode van het Textiel Festival.
Het Museum Volkenkunde heeft een grote collectie textiel die digitaal ontsloten is. Ruim 24.000 textiele objecten zijn opgenomen in de databank!


Museum Volkenkunde, Tuscarora Indianen, draagwieg met pop
 
Japan Museum Sieboldhuis herbergt de collectie van von Siebold die op het eiland Deshima werkte, het eiland fungeerde als toegangspoort naar Japan voor de handel van de VOC. Hollanders hadden een unieke positie in Japan tussen 1633 en 1853, zij waren de enige westerlingen waarmee de Japanners in aanraking kwamen. De netsuke (gordelknopen), prenten en schilderingen laten zien hoe de Japanners naar de ‘roodharige barbaarse’ westerlingen keken en andersom. 
 


Hollanders hadden een unieke positie in Japan tussen 1633 en 1853, zij waren de enige westerlingen waarmee de Japanners in aanraking kwamen. De netsuke (gordelknopen), prenten en schilderingen laten zien hoe de Japanners naar de ‘roodharige barbaarse’ westerlingen keken en andersom. - See more at: http://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/detail/hollanders#sthash.dunruru2.dpuf

3 opmerkingen:

 1. whow dat lijkt me geweldig, wat een boffers, die daar aan meedoen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het erg onduidelijk wat er allemaal te doen is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meest bijgewerkte informatie is te vinden op de website van het Textiel Festival. Er is heel veel te doen en daardoor misschien voor mensen die er nog nooit geweest zijn erg verwarrend. De komende tijd zullen we proberen om alle activiteiten nader toe te lichten.

   Verwijderen